Friday, August 13, 2010

It is the time to raise the "red flag" whether you like it or not..

Today, after bangun dari tidur kepala rasa berat and badan pon rasa weak and a bit panas..Duhh jangan la demam kat sini..tapi memang rasa tak larat nak bangun..Tekak rasa kering and ada symptom² nak kena sore throat..Usually, kalau dah start dengan sore throat memang akan melarat sampai demam..Rupa² nya bila pergi wee² "laaa...aku tak boleh puasa la arini" baru ingat nak puasa selama sebulan without miss any single day...=p Patutlah dari semalam kaki rasa kebas² and perut pon rasa tak sedap jer..pastu rasa nak marah semua orang..Emo tak pasal²...Rupanya bendera merah nak naik..=)

Last 2 years masa pregnant Emir, I berjaya puasa sebulan tak tinggal..First, second day tu agak tak larat tapi Alhamdulillah lepas tu berjaya puasa sampai sebulan...the next year tak payah ganti puasa langsung..tu yang best kalau pregnant..What I did was masa sahur tu minum air suam sebanyak yang mungkin and makan kurma banyak²..Masa tu I brought back kurma from Libya, freshly plucked from Tamar tree..So juicy and sedap! Mostly kurma yang jual kat Malaysia agak dry compared to yang fresh from tree..

Even dibenarkan tak puasa, tapi I tetap la tak makan or minum sesuka hati..I tunggu jugak lah waktu berbuka baru makan and minum..di sebabkan shift I start pukul 1:oo PM..so takde lah tunggu lama sangat waktu berbuka tu..half of the day from Subuh to Zuhur, I jadi sleeping beauty tidur sementara nak tunggu nak masuk shift..Kat atas drillship ni ada jugak beberapa kerat pak arab..and they are so kind to me..time nak berbuka siap call I bagitau maghrib dah nak masuk, pastu kat dining siap prepare kan kurma campur susu...Orang arab memang suka makan kurma ngan susu..Masa kat Libya, ada satu brand susu "Laban"..or they called it Sour Milk or susu masam..Quite similar to yogurt gitu tapi bukan macam yogurt dalam cup tu tau...Yogurt dalam cup tu selalu nya a bit viscous tapi laban ni agak cair sikit...and it does taste a bit sour..Perghh kalau dapat makan kurma ngan Laban memang layan habis...

Probably in the next two days I balik base kot..Tak confirm lagi but the last I could stay on the ship is until Tuesday..Because on Wednesday I nak kena collect passport and flight ticket and on Thursday dah nak kena fly to Lagos..Maybe stay in Lagos one night and the next day I will be flying back to tanah airku tercinta..Yeay!

1..2...3...4....5....counting the days...I really can't wait!

3 comments:

Nisa said...

Kak, laban tu memang femes kat tanah arab. Time dulu pegi umrah pun mak arab sume buka pose minum laban. Bau dia ya Allah! tak tahan oke? Haha!

aim-a said...

have a safe journey back ya :)

miralatiff said...

Nisa:Bau dia cam masam2 sikit kan..Akak pon mula2 pelik tengok pak2 arab makan kurma and minum laban..pastu biler akak try terus jadi suka!Eh awak ker hawa yang study kat egypt?

Aima: Thank You dear=)

 
blog design by miralatiff Related Posts with Thumbnails