Friday, October 15, 2010

Kisah si penggemar tidur (Episode 1)

Alhamdulillah after spending for almost 2 weeks on the rig, now I safely arrived at home..actually semalam sampai in Port Harcourt from the rig..

Last week I sampai Port Harcourt on Saturday, then on Sunday tu terus kena pergi offshore..Tak sempat nak pergi base jumpa my manager pon..Ingatkan pergi seminggu sekali sampai 2 minggu stay kat offshore..I pergi rig yang sama I went last time..Nothing much changed on that rig, just as same as what I'd seen before I left..

After tested 2 wells, I supposedly have to stay for another 1 or 2 weeks on that rig while most of the crew balik ke Port Harcourt..I kena stay back for maintenance then suddenly my supervisor informed me that I have to go back to town ASAP as requested by my manager..I tanya kenapa tetiba I kena balik..siapa nak buat maintenance on the sensors..my supervisor kata wait until I get back to town..ermmm ada sedikit perasaan cuak di situ..

Malam before I kena balik tu, I check la my name on the manifest..On that rig, everyday there will 3 choppers will come back to back to town..Then I saw my name listed with the people who going to leave with the third chopper that should be around 3 PM..My shift finished on that day around 2 AM on the same day I should leave the rig..Dalam hati, aku boleh tidur ni sampai pukul 11 AM then bangun kemas2 bag and naik chopper..Sekali pagi tu, ada orang call bilik I, I tengok jam masa tu baru pukul 7 pagi..I tak jawab call tu sebab memang mengantuk giler..Then I sambung tidur balik..Later after that, suddenly ada orang ketuk pintu..mungkin dua tiga kali dia ketuk takde orang jawab, dia pon dengan selamber nya bukak pintu (mind you I was the only girl on that rig masa tu)..I pon terus bangun and turun dari katil..sekali rupa2 nya one of my colleague..

I dengan masih separuh sedar tu tanya la "kenapa ko kecoh2 pagi2 buta ni?" (I converse in English la masa tu sebab si dia ni orang Nigeria)

Then dia kata...... "Amirah..you've missed the flight briefing..and we're gonna leave in 1 hour time"..

I pon terus menjengilkan mata..tengok jam baru pukul 8.40 AM.."I supposed I will leave with chopper at 3 PM.."

"No...no..your name is on the first chopper..you'd better get ready now if don't wanna miss your chopper.."

I pon apa lagi terkocoh2 la siap2..nak mandi memang tak sempat la..gosok gigi jer...selekeh giler but i rather tak mandi then missed the chopper..Kelajuan I kemas bag pagi tu adalah sangat abnormal..main masuk2 jer barang..mujur la offshore bag ku yang usang tu besar..

Mula2 tu rasa pelik jugak..kenapa la semalam aku tengok nama aku under chopper yang ketiga..Rupa2 nya pagi tu pukul 6 pagi, ada list baru keluar..Mana la I nak tau kan..masa tu masih berkubang atas katil lagi..

Naik2 ke chopper deck, I tengok semua orang dah stand by kat situ..I was the last person to checked in..malu giler weh..tapi I maintain cool la, umpphhhh dalam hati Allah jer la yang Maha Mengetahui..officer kat situ pon bising2 kat I pasal I lambat..I senyum jer la kat dia..nak cakap apa lagi kan..

Alhamdulillah I sempat kemas semua barang I pagi tu and checked in..First chopper pagi tu pulak memang punctual..selalu nya akan lewat 10-15 minutes depending on the weather..weather semalam pulak sangat baik..Chopper pon sampai on time..We all departed around 9.40 AM..

It took one hour to reached NAF Base airport from the rig..sampai2 terus call driver and security..Pagi semalam pulak dieorang busy hantar orang sana sini..so terpaksa la I melepak kat airport nak dekat sejam la jugak..

Sampai2 rumah masa tu nak dekat pukul 12 tengahari..Perut lapar sebab pagi tu tak breakfast tapi adalah sangat malas nak berjalan ke dining hall..sudah nya bekalan meggi stock sebulan aku kerjakan..sedap weh bila dah lama tak makan meggi then tetiba makan, sangat terasa nikmat kesedapan monosodium glutamat di dalamnya..sangat tak sihat kan..No..no..no..yum2..=P

Lepas dah calling2 lepas rindu dekat suami and mama abah, teringat job report nak kena submit Jumaat ni..terus la I mengerjakan nya..memang bersemangat buat report sebab nak siapkan cepat nanto boleh berblogging pulak kan..just stop untuk mandi and solat..disebabkan tekun sangat buat multitasking (buat report sambil berchatting dengan suami +FB sket2) tengok2 jam dah nak pukul 2 pagi..bus besoknya pukul 7.15 pagi..terus muah2 bye2 dengan suami and naik tidur..sebelum tidur dah set alarm kat handphone nak bangun pukul 6 pagi..

Danggggg..pagi tadi I bangun pukul 7.30 pagi..itu pon sebab my colleague call tanya datang base ke tak dia nak ambik barang from me..Kelam kabut I bangun cari handphone..selalu nya I memang akan terjaga kalau dengar alarm, tapi pagi tadi boleh pulak tak bangun..check2 tengok handphone was on silent mode..*bungukssss*..first thing I did, I called my manager to inform him then call security and driver untuk pick up...yang leceh nya nak arrange dengan security la...banyak sangat procedure nya..Mujur manager I sangat berhati mulia pagi tadi..dia kata takpe yang penting datang base sebab nak discuss something...

Apa benda la yang my manager nak discuss sangat tu kan.....tunggu next entry la..dah type panjang sangat ni..lenguh jari jemari kuuu...

4 comments:

Madam Sooyaree said...

nasib baik tak kena tinggal. teringat pulak masa aku kat bahamas. kes sama cam kau, cuma time tu kapal terbang lah. semua pakat pandang je bila kitorang masuk, hehehe

Cery said...

salam kenal...1st time here..best gak baca ur blog...i dah follow u ye

miralatiff said...

Soyaree:Yeker..aku tak dapat la nak gambar how panic I will be kalau aku tertinggal flight..kalau boleh refund takpe jugak kan..mintak2 dijauhkan..aiyu ape khabar?

miralatiff said...

Cery:Salam perkenalan..Glad you like it..Thank You for dropping by..dtg la jenguk2 selalu blog saya yang tak seberapa ni..=)

 
blog design by miralatiff Related Posts with Thumbnails