Sunday, October 24, 2010

Lagos - Amsterdam - Stavanger

*Shivering*..Sejuk weh dekat Stavanger ni..

Alhamdulillah..I safely landed in Stavanger, Norway pukul 8.30 in the morning Stavanger time..International airport dekat Stavanger ni kecik jer. Tapi a way better la from international airport dekat Nigeria..hihihi

Journey from Lagos to Amsterdam took about 5 1/2 hours.. I bertolak from Lagos around 10 PM..flight tak berapa penuh sangat..Sampai in Amsterdam around pukul 5 AM. Transit for about 3 hours..When the plane touched down kat Schipol airport, I had to rush a bit sebab nak beli jacket. Did I tell you guys that I don't have any warmth clothes or jacket? Yes, I am in need to have at least one jacket with me..Tapi faham² jer la kalau dekat airport, most of the clothes are designer clothes..Mujur la I jumpa one jacket yang ada discount 40%..brand pon tak berapa nak famous sangat..yang penting comfortable and boleh keep me warm..Tapi...kan...kan...tiba² 'terbeli' benda ni jugak...I couldn't resist la..actually dah lama teringin mengidam tau nak ada benda ni..tapi tak tau bila nak pakai..sekali bila ade peluang nak pakai memang tidak ku lepas kan lah...huhu*cakap jer la memang kau suka jer nak belikan*...

My first ever UGG boot..Super duper comfortable and cute..I heart the boot so much! I think kalau beli kat OZ murah sikit kot..kat Amsterdam harga dia *gulp* in Euro la tapi...tutup mata jer bayar, lepas tu sakit hati bila tengok bil credit card..('__')

Ooh..masa I lined up dekat counter immigration, I jumpa ada sorang aunty ni dengan anak dia..Peramah sangat aunty ni..Dia and her daughter on their way to Paris ada conference..Orang² macam ni la yang I suka jumpa kalau pergi overseas..tak sombong langsung..Ada certain tu macam poyo giler, tak nak tegur langsung..

Tengah² asyik berborak dengan aunty tadi tu, sekali ternampak muka sorang pakcik dengan wife dia yang agak familiar..Aunty tu pulak dok waving² dekat dieorang..I macam ingat² lupa nama dia "Aunty, tu bukan mak Linda Jasmine ker?"..Aunty tu slow² whispered to my ear, "Itulah Datuk Murad Hashim dengan Datin Kay.."...I memang sumpah tak ingat nama dieorang okay..But I surely knew that I saw them somewhere, probably in the media..Datuk Murad Hashim was a former vice president for Petronas..Coincidentally, they also on their way to Stavanger..I met them again dekat boarding gate, sampai² dekat situ, Datin Kay Hashim terus offered me a seat beside her..She is so generous and humble..Siap ajak I datang rumah celebrate birthday cucu baru dia, Ratu (anak Linda Jasmine and Que Haidar)..

Wahh..kau mira terus nak mesra² dengan Datin Kay..Serius weh, lepas borak² dengan dia terus rasa mesra..Datuk Murad Hashim pon sangat peramah..siap cakap Penang dengan aku..sempoi giler..

For the whole period I'm in Stavanger, I will be staying in Quality Airport Hotel..The hotel is very closed to the airport..boleh jer nak jalan kaki from airport..tapi tadi I dengan luggage besar and ditambah pulak dengan angin sepoi² bahasa dekat luar, so memang sangat malas nak jalan kaki..

Quality Airport Hotel, Stavanger, Norway

The room isn't that spacious but comfortable enough for me to stay alone..not suitable for family la..

Giler boring nak tengok TV kat sini..semua channel in Norwegian language..Lama² I rasa annoyed pulak dengar dieorg cakap terus I tutup TV..Movie channel kena bayar pulak..semua nak charge la hotel..Mujur lah ada free wifi..

Nak tengok tak jacket yang I beli kat Amsterdam airport? *cakap jer la ko memang nak tunjuk* =P

Sekali tengok terus suka...Love at the first sight la bak kata omputih...Nasib baik la harga kau murah jacket..Kalau tak telan air liur jer la aku..I like the front button on the jacket..ala² Army Jacket gitu..

*Ehem*..UGG hand gloves..Bila pakai terasa macam menyentuh bulu kucing yang sangat lembut..okay I'm a bit exaggerating here..tapi memang sumpah sangat comfortable..Lepas try terus letak dekat counter and bayar..*Sila jangan tanya harga sebab nanti aku sakit hati jugak!*

Sampai bilik terus try boot dengan jacket..Kalau memang dah camwh*re tu, anytime, anywhere boleh jer nak tangkap gambar kan..

I am so glad and relief that I bought the jacket dekat Amsterdam airport, sebab bila sampai dekat airport Stavanger, semua shop tutup..Ari ahad most of the shops tutup dekat sini..Kalau tak bersejuk² kan la I dekat sini..

P/S Besok I ada offshore survival..hopefully takde la aktiviti dalam air...Otherwise I will freeze till death...I doa supaya air dalam training pool tu bertukar menjadi ice..hehehe

8 comments:

Liyana said...

Wah, jumpa parents artis gitu! Welcome to the northern hemisphere. The weather is not very welcoming I guess.. but enjoy your stay :)

Madam Sooyaree said...

babe, bukan boleh claim ke jacket macket ni? kalau aku, aku claim aje :D when i was in kuwait, senior aku yang ajar part claim meng claim ni :D

btw, ugg is nice kan... sangat berjasa pada aku bila winter

miralatiff said...

Liyana: Tular..terus terasa macam artis..boleh gitu? Anyways, thank you dear..doakan I dekat sini yer..

miralatiff said...

Sooyaree:Aku pon rase boleh claim gak..tapi aku akan masuk kan jer dalam eclaim..hopefully manager aku tak ler check one by one..

UGG boot sgt comfortable..terase seperti berjalan di atas bantal yg lembut..it's really worth buying..

bellaisabel said...

mira..that jacket and boot sgt2 gorgeous meh...u make me jeles k...ha3..what a lovely...:)

miralatiff said...

bellaisabel:
jangan la jeles2..nanti I bagi pinjam I punye kat you yer..=P

::Ida:: said...

fyi, datuk murad tu my boss's dad, david hasim.:P
what a small world eh.

miralatiff said...

Ida:
Laa..yeker..memang kecik sungguh dunia ni..Datuk Murad ni pergi Norway pon pasal business purposes..Dia mmg kaya giler kot..

 
blog design by miralatiff Related Posts with Thumbnails